Jag noterar att Framtidens Ledarskap handlar mycket om attityder, att varje individ i en organisation behöver ”managera” sig själv på bästa sätt för att skapa meningsfullhet. Det är den nya tidens utbildning.

IKEAs VD och Koncernchef, Peter Agnefjäll sade förra veckan på Börssällskapet att de rekryterar medarbetare nästan bara på Attityd och inte på formell kompetens. IKEA är ett värderingsstyrt företag med en passion för heminredning. Varje produkt IKEA skapar ska bidra till ett bättre liv hemma. IKEA koncernen har 343 varuhus i 28 länder. Imponerande!  I Valencia var det 20.000 sökande på 350 jobb. Varför vill vi jobba på IKEA?

  • Det närmsta de kommer Börsen är att man har den i bakfickan… 🙂
  • Tittar inte på balansräkningen utan skapar visioner och gör!
  • Tjänar pengarna innan man spenderar
  • Värderingsbaserad rekrytering
  • Arbetar för en positiv påverkan för människor och miljö
  • Ger en betydande summa till välgörenhet
  • Företaget leds jämställt
  • Slösa på resurser är en dödlig synd (producerar energi som de konsumerar, är innovativa)

Schyssta värderingar och attityder till kunden, medarbetarna, samhället och miljön.

En attityd är en generell inställning till något eller någon. Till skillnad från din personlighet så antas dina attityder till stor del vara inlärda och påverkas alltså till stor del av ditt sociala liv och är därför av intresse för socialpsykologin. Attityder är övertygelser som är ganska stabila över tid, har en känslomässig dimension och de får dig ofta att agera på ett visst sätt. Du kan ha attityder mot andra människor, grupper, organisationer, saker, situationer, händelser osv. Du kan alltså ha en attityd gentemot IKEA likväl som mot politiska partier eller maträtter och denna inställning kan sedan få dig att agera på ett visst sätt. Tänk själv. Hur känner du för vegetariskt? Vilka känslor utlöses när du tänker på den maträtten?                                    Hur agerar du när du får veta att det ska serveras vegetariskt till lunch?

Lexicon Utbildning i Göteborg startar i februari en ATTITYD utbildning som innehåller moduler för att stärka självkänslan, arbeta med attityder som som skapar ett bra liv, öka förmågan till förändringsbenägenhet, hur påverkar olika attityder framgång och välmående, kulturella skillnader, hur kan vi samarbeta, eget ansvar och hur skapar man en hållbar organisation.

Min pappas attityd till livet är att vid +80 fortfarande investera i fastigheter och projekt för framtiden!

 

Vilken kultur är du med och skapar, vilket klimat vill du ha där du arbetar?

Önska och starta redan idag med en attitydförändring som för dig framåt mot en meningsfull tillvaro.

Välkommen till oss på Management Studio för vägledning!